Cytrynowe ciasteczka z chia 🍋 Uwaga, one uzależniają i ręka sama sięga po więcej. Z podanych proporcji wychodzi ok 12 ciastek. Myślę, że zdecydowanie warto od
razu podwoić składniki. Chyba, że chcecie najpierw sprawdzić, czy będą Wam smakowały. Ciasteczka przechowujcie w zamkniętym pojemniku, będą świeże przez kilka dni (jeśli cokolwiek Wam zostanie).
Składniki:
50g mielonych migdałów (mogą być też płatki migdałowe, tylko trzeba je zmiksować na proszek)
50g mąki kokosowej (lub innej ulubionej)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka i sok z połowy cytryny
2 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę, migdały, cukier, proszek
do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz jajko, olej kokosowy,
wanilię, sok i skórkę z cytryny, nasiona chia. Mokre składniki przełóż
do suchych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto będzie klejące. Odstaw je na 10
minut do lodówki. Po tym czasie nabieraj ciasto dłońmi, formuj małe
kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę
delikatnie spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
10-12 minut. Ciastka lekko urosną, a spód się zarumieni. Podawaj po wystudzeniu.
zdrowsza słodkość:)
OdpowiedzUsuń