sobota, 18 kwietnia 2020

Cytrynowe ciastka z nasionami chia

Cytrynowe ciasteczka z chia 🍋 Uwaga, one uzależniają i ręka sama sięga po więcej. Z podanych proporcji wychodzi ok 12 ciastek. Myślę, że zdecydowanie warto od razu podwoić składniki. Chyba, że chcecie najpierw sprawdzić, czy będą Wam smakowały. Ciasteczka przechowujcie w zamkniętym pojemniku, będą świeże przez kilka dni (jeśli cokolwiek Wam zostanie).

Składniki:
50g mielonych migdałów (mogą być też płatki migdałowe, tylko trzeba je zmiksować na proszek)
50g mąki kokosowej (lub innej ulubionej)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka i sok z połowy cytryny
2 łyżki nasion chia


Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz jajko, olej kokosowy, wanilię, sok i skórkę z cytryny, nasiona chia. Mokre składniki przełóż do suchych i dokładnie wymieszaj. 

Ciasto będzie klejące. Odstaw je na 10 minut do lodówki. Po tym czasie nabieraj ciasto dłońmi, formuj małe kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut. Ciastka lekko urosną, a spód się zarumieni. Podawaj po wystudzeniu. 

 
 

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter